dilluns, 2 d’abril de 2012

El poble català sempre ha estat un poble micòfil i micòfag. La seva gent ha aprés a apreciar els bolets, a conèixer-los, a buscar-los, a vendre'ls, a regalar-los i a menjar-los. Si en fem consum no es pas pel seu escàs valor nutritiu i vitamínic que puguin aportar, ni tampoc com una solució efectiva quan hi ha gana. Més aviat ho fem per la seva peculiar càrrega emotiva que representa tot el procés, des de que es cullen, fins a que es consu-meixen i es conserven.
Pel bon boletaire un àpat de bolets és un àpat festiu. Significa molt més que un menjar de temporada, significa el poder compartir a taula un goig, unes il·lusions, compartir amb la família i els amics una càrrega efectiva per a mi molt difícil d'explicar. 

ALGUNES PUBLICACIONS MEVES

ELS BOLETS DEL MARESME
Primer estudi realitzat sobre els fongs on es fa recull de 60 espècies dels principals fongs comestibles i metzinosos de la comarca del Maresme (Barcelona). Làmines dibuixades i acolorides per l'autor, on s'han utilitzar tècniques innovadores en la difuminació dels colors. Es complementa amb fitxes molt complertes on es detallen les principals característiques de cada espècie, amb el seu nom específic i popular, examen morfològic, formes de capells, peus i làmines i volva, anàlisi química i altres capítols interessants. Edita Caixa d'estalvis Laietana de Mataró, 1982. ISBN: D.L.B.-10-447-82.

ANEM A BUSCAR BOLETS (5a edició) 
Guia pràctica per identificar les principals espècies comestibles i metzinoses de Catalunya. Fotografies de Fermí Roca a color realitzades en el seu entorn natural, amb el bolet comestible i possibilitat de confusió amb l'espècie tòxica, amb un petit anecdotari dels bolets, els fongs metzinosos, principals intoxicacions per fongs, on i com podem trobar bolets, com s'arriba a ser un boletaire expert. Anàlisi del seu valor alimentari, els bolets a la cuina i un extens capítol sobre la toxicologia dels fongs. Enquadernat amb coberta dura rústica. Edita Editorial Altafulla de Barcelona, tercera edició 1996. ISBN: 84-7900-071-6.

CUINEM ELS BOLETS (Esgotat)
Llibre de cuina casolana dels bolets i a l'hora una guia pràctica per identificar les principals espècies de bolets comestibles de la cuina tradicional catalana. Fotografies a color de Fermí Roca, amb fitxes descriptives de les característiques principals de cada espècie. Receptes antigues originals recollides arreu de les diferents contrades de  terres catalanes, on a la seva elaboració no hi entren elements estranys o difícils de trobar. Extens capítol de on es poden trobar bolets, condiments, conserves i consells i altres observacions d'interès. Edita L'Aixernador d'Argentona, 1989. ISBN: 84-86.332-42-7.

LA CUINA TRADICIONALS DELS BOLETS 
No es por parlar de cuina catalana sense parlar de bolets. Els bolets són un element molt viu dins la cultura del poble català. Són presents sobretot a la cuina de pagès, en la qual sense cap preferència, qualsevol espècies comestible era utilitzada per a elaborar la majoria dels plats de la cuina tradicional. Aquest llibre recull les receptes més significatives de la cuina tradicional dels nostre país. Inclou un capítol dels diferents mètodes casolans per conservar el bolets, en oli, en sal, per esterilització, etc.  Fitxes descriptives de cada espècie amb il·lustracions acurades a tot color realitzades per Joana Carles. Edita Cossetània Edicions, 2011. ISBN: 94-95684-99-3.

RECETAS TRADICIONALES CON SETAS (Idioma castellà)
Recull les millors receptes gastronòmiques casolanes de les diferents espècies de bolets comestibles que es crien als nostres boscos. Receptes senzilles y molt fàcils d'elaborar amb indicació pas a pas de com preparar-les, utilitzant només els ingredients que es poden trobar a casa. Fitxes de cada espècies amb Il·lustracions a tot color de Joana Carles, amb una descripció acurada de cada fong, que sens dubtes ens ajudaran a identificar l'espècie. Extens capítol sobre la forma de conservació, anècdotes tradicionals sobre els mètodes populars de com determinar la comestibilitat d'un bolet.  Edita Austral Media, 2004. ISBN: 84-933629-9-9.

ÀPATS DE FONDA 
Aquest llibre es compon bàsicament d'un recull de receptes de cuina, que han estat facilitades per persones, que de una manera o altre tenen o han tingut relació amb les cuines de les fondes de Catalunya. Unes quantes d'aquestes fondes formen part d'una tradició històrica en les quals han intervingut diverses generacions. Receptes senzilles de preparar que inclouen tota classe de plats. Inclou  un interessant capítol sobre els àpats d'una família rural de principi del segle passat, un altre de la cuina de les fondes a través de les estacions, la cuina de primavera, la d'estiu, la de la tardor i la del hivern. Inclou la forma de preparar les salses i els brous. Edita Cossetània Edicions, 2011. ISBN: 84-9791-092-3.


LA CUINA TRADICIONAL DELS BOLETS (2a edició) 
Edició portàtil. Recull les fórmules casolanes tradicionals de la cuina rural dels nostres avis, molt senzilles de preparar. En en la seva elaboració  no hi entren ingredients estranys o difícils d'aconseguir, només els usuals que es poden trobar a la cuina de casa. A l'hora, és una guia descriptiva de les principals espècies comestibles de bolets, a través de fitxes il·lustrades a tot color realitzades per Joana Carles. 
Inclou un capítol del diferents mètodes tradicionals per la conservació dels bolets.
Cossetània Edicions, 2014. ISBN: 978-84-9034-242-8.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.