CONSERVACIÓ DELS BOLETS

Per fer conserves de bolets, primerament caldrà proveir-nos de pots de vidre que tinguin el broc ben ample. Els millors són els que porten una junta de goma i en tancar-los queden hermètics, sobretot van bé per fer conserva pel sistema d’esterilització. Per altres sistemes com per exemple amb sal o en oli, amb pots de vidre que tapin bé n’hi ha prou. També és necessari dotar a aquests pots de vidre amb unes etiquetes adhesives, on hi farem constar el tipus de bolet que conté i la data que s’ha fet la conserva, ja que si no ho fem així, es podria donar el cas que consumíssim les darreres conserves i deixéssim les més antigues.

Pel que fa als bolets, és convenient que escollim els exemplars més sans i tendres, suprimir la part terrosa del peu i netejar-los ben nets. Si el que volem conservar són llenegues o mollerics, és aconsellable treure la cutícula que cobreix el capell. Una vegada tingueu els bolets ben nets, caldrà fer-ne trosso regulars, ni massa grossos ni massa petits, i ja podrem començar a fer les conserves.

CONSERVA AL NATURAL

Per fer aquests tipus de conserva podrem escollir qualsevol mena de bolets, ja que pràcticament es tracta d'un procés molt semblant al de les conserves que es comercialitzen.

Començarem per netejar bé els bolets i els posarem en una olla amb aigua al foc i farem que arrenquin el bull. Tot seguit els traurem de l'olla amb una cullera de fusta i els anirem posant en un pot de tanca hermètica fins a les seves tres quartes parts. A continuació amb un colador fi hi afegirem l'aigua de bullir els bolets fins que els cobreixin, i ja es poden esterilitzar.

Per fer-ho necessitarem una olla ben grossa, i al fons, hi posarem un drap de cuina plegat, de forma que quan es posi al foc els pots de vidre no toquin directament el fons de l'olla. Tot seguit hi posarem els pots que hi càpiguen i ho omplirem d'aigua fins a les tres quartes parts. A continuació els deixarem bullir a foc moderat per espai  de 40 minuts. Passat aquest temps s'haurà d'esperar uns 15 minuts per treure els pots de vidre per evitar que es trenquin.

Aquesta conserva es pot guardar fins i tot més d'un any, caldrà consumir-los de seguida una vegada s'hagi obert el pot, ja que no es poden tornar a guardar.

CONSERVA AMB OLI D'OLIVA

Sigui quina sigui la conserva que escollim, cal dir que una vegada oberts els pots és recomanable no esperar massa per fer-ne consum. Per la qual cosa caldria agafar pots no massa grossos, sinó els que creiem que podem consumir en una o dues vegades.

Netejarem bé els bolets i els tallarem a trossos mitjans. Tot seguit els posarem a bullir en una cassola de terrissa amb tres quartes parts d'aigua, una de vinagre. Passat aquest temps, es retira del foc i es deixa reposar una estona. A continuació els escorrerem bé i els deixarem sobre un drap de cuina per espai d'una hora. Passat aquest temps, ficarem els bolets en els pots de vidre fins a les seves tres quartes parts, els omplirem amb oli d'oliva, els tancarem hermèticament i es guarden en un lloc fresc de la casa, com el rebost, per exemple.

Aquesta conserva es pot guardar fins a vuit mesos aproximadament, si esperem més es corre el perill que l'oli es torni ranci.

CONSERVA EN ESCABETX

Per fer la conserva de bolets en escabetx es poden utilitzar la majoria de les espècies comestibles, però s'ha de tenir en compte que la conserva en si es pot considerar una elaboració culinària definitiva. Els bolets més adequats per a aquest ús són els rovellons, els rossinyols i els fredolics. Cal agafar els exemplars més petits i més sencers.

Per a preparar l'escabetx necessitarem vinagre de bona qualitat, una fulla de llorer, una branqueta de farigola, pebre negre en gra i sal. 

Netejarem bé els bolets i els posarem a bullir deixant que arrenquin el bull. Tot seguit els posarem a escórrer sobre un drap de cuina. Tot seguit els posarem dins de pots de vidre junt amb el vinagre que els ha de cobrir i la resta d'ingredients. Una vegada plens, cobrirem el brocal del pot amb una capa d'oli d'oliva i la conserva ja estarà llesta.

Es podran consumir al cap de tres setmanes aproximadament, ideal per l'aperitiu i acompanyaments de plats.     

CONSERVA EN SAL

Aquesta conserva anys enrere fou la més coneguda i utilitzada popularment per conservar bolets, malgrat que amb aquest sistema els bolets perden una mica del sabor original.

Es tracta de fer una salmorra amb un litre d'aigua calenta i 300 g de sal. Per fer la conserva abans que res, netejarem els bolets ben nets, els posarem al foc i deixarem que arrenquin el bull. Tot seguit els deixarem que s'escorrin. A continuació els posarem en pots de vidre de broc ample, que omplirem fins a les seves tres quartes parts, i els acabarem d'omplir-ho amb la salmorra, els taparem bé i ja es poden guardar en un lloc fresc.

Els bolets conservats així es poden guardar més d'un any, amb la particularitat que podem anar traient només els que necessitem, la resta es guarda.

CONSERVA PER DESSECACIÓ

Conservar bolets per dessecació significa conservar els bolets quan han perdut tota l'agua que contenen. Utilitzarem preferentment bolets de carns reduïdes, com els cama-secs, camagrocs, trompetes de la mort i els rossinyols, que són els que més ho permeten. També es poden assecar els ceps una vegada tallats a làmines.

Aquest és un procés que limita a deixar el bolet exposat a l'aire en un lloc fresc i sec. Una vegada nets els bolets, es posen sobre una superfície de fusta procurant que no s'amunteguin. El lloc ideal és un cobert ben ventilat on no hi hagi humitat.

Els primers dies del procediment es notarà que minven de mida, llavors és quan s'ha d'observar que no hi hagi cap bolet podrit, i en el cas que n'hi haguera algun, s'ha de retirar ràpidament.