INVESTIGACIÓ

DESCOBRIMENT D'UNA NOVA ESPÈCIE DE FONG

En el curs de les investigacions micològiques efectuades a la comarca del Maresme, es va descobrir una nova espècie de fong que fins ara no havia estat catalogada.

Importants associacions micològiques del País Basc així com el Real Jardín Botánico de Madrid, a través del Dr. Francisco de Diego Calonge, professor del Consejo Superior de Investigaciones Cientificas, han reconegut el descobriment d'aquesta nova espècie, caracteritzada per tenir el peu buit i completament pla. Les característiques del fong així com una fotografia, foren trameses a micòlegs europeus de reconegut prestigi, com Marcel Bon, de L'estation d'Etudes de la Baie de Somme (França). També fou enviat al micòleg Henry Romagnesi, del Museu de Ciències Naturals de París, on han confirmat per lletra escrita la seva originalitat.

Peu completament buit i pla
El fong en qüestió pertany al gènere Clitocybe, espècie Maresma, nom que li fou donat pels seus descobridors Jaume Carles i Fermí Roca.

El fong fou localitzat a la tardor de 2006 en un grup de 4 o 5 exemplars, a un bosc mixta de pi pinyoner i alzina pertanyent al terme de Canyamars. El seu aspecte general és totalment blanc, amb un carpòfor en forma d'embut que més aviat és una prolongació del peu. L'himenòfor presenta unes làmines juntes molt decurrents, curtes, blanques, amb tonalitats lleugerament grisoses.


Clitocybe Maresma (Carles-Roca)
L'observació al microscopi presenta unes espores en massa, grisoses, arrodonides. 

El peu igual que la resta del bolet és de color blanc, és buit a l'interior fins a la seva base, arribant fins al capell com una sola peça. Curiosament presenta una forma completament plana, cas que es dóna a tots els individus d'aquesta mateixa espècie. La seva comestibilitat de moment és desconeguda, encara que podria tractar-se d'un exemplar tòxic, pel seu parentesc amb fongs del gènere Clitocybe de color blanc, la majoria metzinosos.


Cap comentari:

Publica un comentari

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.