CURIOSITATS DELS FONGS

UN FONG ALTAMENT VERINÓS PER CONTACTE

La troballa del “Coral de foc” com s’anomena popularment o Podostroma comú-damae, de clor vermell brillant i aparença coral·lina, va tenir lloc a la selva tropical de la vall de Redlynch a Cairns, a l’extrem nord de l’estat de Queensland (Austràlia), pel fotògraf Ray Palmer. Aquest fong va ser denominat “Coral de foc” per Matt Barrett, un micòleg de l’Herbari Tropical Australià de la Universitat James Cook, especialista en l’estudi dels fongs, el qual va destacar el fet que es tracta del primer exemplar descobert a Austràlia. Barret va admetre desconèixer el fet que el fong arribés a Austràlia, tan lluny d’on es troba de forma natural. Havia estat trobat anteriorment en països asiàtics, com la Xina, Tailàndia, Papua o la Nova Guinea, però mai a Austràlia.

El fong en qüestió, és considerat el fong més tòxic del món, ja que només per contacte genera una gran quantitat de compostos tòxics que s’absorbeixen ràpidament  a través de la pell. Però en el cas de ser ingerit, causa una sèrie de símptomes com vòmits, diarrea fètida, febre i entumiment del cos. Passades de deu  a vint-i-quatre hores comencen a manifestar-se els seus efectes més greus, consistents en descamació de la pell de la cara, mans i peus i la reducció de la massa encefàlica, la qual cosa fa que s’alteri la percepció, causant dificultats de motricitat, impediment de la parla, entre altres efectes més.

Si la persona no rep tractament immediat pot patir un munt de fallades múltiples al seu organisme, fins i tot danys cerebrals que acabarien amb la seva vida en un curt termini de temps. De fet, diverses persones han mort al Japó i Corea del Sud, després de confondre aquest fong amb exemplars comestibles, que normalment s’utilitzen en la medicina tradicional.  

ANAR A "CAÇAR BOLETS"

Quan arriba la tardor i comença la temporada de bolets, entre els aficionats boletaires hi ha una pregunta que es formulen sovint: vaig  a buscar bolets?, o s’ha de dir vaig a caçar bolets? En realitat tot plegat es tracta d’un malentès com una casa, i ara us explicaré el perquè. 

Darrerament, quan es fa referència al fet d’anar a la recerca de bolets, s’utilitza l’expressió “caçar bolets”, que tan popular s’ha fet en els darrers anys, sobretot per la divulgació que han estat objecte els bolets a través de la lletra escrita i en els espais radiats o televisius, com és el cas del popular programa “Caçadors de bolets”, de Televisió de Catalunya, que temporada rere temporada ens han aporrinat amb aquest títol, i que només a fet que crear confusions. 

I és que el malentès es produeix fonèticament en pronunciar el verb “Acaçar”. Es tracta d’un verb poc freqüent, però encara vigent entre persones de certa edat de la pagesia d’algunes contrades del Gironès, on aquesta frase encara està en ús a moltes parts del món rural, i on en realitat el seu significat és molt diferent.

Ell verb “Acaçar” pràcticament en desús actualment i que segons Pompeu Fabra vol dir "perseguir insistentment o afanyar-se a obtenir", com per exemple, acaçar espàrrecs, acaçar castanyes, acaçar cargols o acaçar bolets. Els de Barcelona diuen erròniament, que “Els de Girona diuen anar a caçar bolets”, i d’aquí ve el malentès.

És fàcil que quan es pronuncia el verb “acaçar” molts entenguin “anar a caçar”, una definició difícil d’interpretar. Hi ha expressions ben catalanes que fan referència a la cerca del que sigui, com per exemple “vaig a fer quatre espàrrecs” o “vaig a collir cargols”, ambdues acceptables. Així doncs, de la mateixa manera que erròniament es diu “anem a caçar bolets”, hauríem de dir també que “anem a caçar espàrrecs” o “anem a caçar cargols”. 

Penso que no està de més fer aquesta puntualització i deixar ben clar l’origen d’aquesta expressió tan poc afortunada, que només fa que crear confusió i malentesos, i que per ignorància o mimetisme es fa servir actualment. En tot cas quan es faci referència al programa televisiu s’hauria de dir “Acaçadors de bolets”.

I és que els bolets no es cacen, la seva recerca és quasi una cerimònia que els boletaires experts coneixen de tota la vida, primer s’han de buscar, després trobar-los i finalment collir-los. 

ROVELLÓ BLAU

  Lactarius indigo

Aquesta bellesa de color porpra blavós és el Lactarius Indigo, que traspua un làtex de color indi quan el bolet es talla o es trenca, igual com fa el conegut Rovelló comú de les nostres terres, el Lactarius Sanguifluus, que el té de color vinós.

Comparteix la seva tendència a traspuar làtex amb tots els bolets del gènere Lactarius, així com la seva morfologia. El Rovelló blau es troba especialment als boscos de coníferes de l'est d'Amèrica del Nord, a l'est d'Àsia i Amèrica Central. Té la característica que com més blau és el seu color, més fred és l'espècimen. Tot i que pel seu aspecte pot semblar una espècie metzinosa, és comestible i es ven als mercats, Segons diuen, però, el bolet transmet als àpats un color violaci que no estem acostumats a veure, i que a vegades no acaba d'agradar a la vista. 

TOCATS DEL BOLET

A Barcelona, pels voltants dels anys cinquanta, es va fer famosa la coneguda frase "Estar tocat del bolet", el seu origen està en el fet que, en aquella època, va aparèixer un tipus de bolet que deien que contenia una substància antibiòtica anomenada Teomicina, capaç de guarir tots els mals. La gent feia cua a ca l'herbolari per comprar te negre per tal d'obtenir el cultiu del bolet, que es criava en una infusió d'aquest te, edulcorat amb sucre, i que donava com a resultat un beuratge força repugnant, però que es consumia amb deliri.

Aquest cultiu no es venia a les farmàcies, sinó que es deia que el bolet per mantenir les seves propietats curatives no es podia vendre. Qui en tenia, n'havia de donar a altres persones de forma gratuïta, i això era fàcil de fer. S'anava alimentant amb te ensucrat, creixia i es dividia, i s'anava formant capes horitzontals l'una sota l'altra, que es podien separar fàcilment. 

Qui rebés un tros d'aquell fong, havia de posar-lo a casa seva en les condicions idònies per tal que es pogués reproduir, i així en el futur, poder donar-ne altres trossos a familiars o amics.

La gent generalment el tenien en un recipient de vidre, tapat amb un drap prim per tal que pogués respirar. Era una massa gelatinosa que flotava sobre un líquid marronós. Tothom que es referia a ell li deien "El bolet", però de fet no era cap bolet, sinó una colònia de fongs (llevats) i bacteris que vivien en simbiosi, alimentats pel te negre ensucrat.

Al contrari del que es creia, el suc del cultiu d'aquest bolet no contenia cap antibiòtic miraculós. Només podia produir un petit efecte estimulant a persones molt sensibles, que mai prenien ni te ni cafè.

El bolet va ser tan popular a la Barcelona dels anys cinquanta, que fins i tot li van dedicar una auca de caràcter humorístic: l'auca del bolet.

L'auca acabava dient:

I també, que si això dura, i ningú hi posa cura, molta gent -es veu clar i net- es tocarà del bolet.

                                               ELS BOLETS EN ELS CÒMICS

Marino Benejam Ferrer, fou el dibuixant menorquí que va popularitzar la famosa "Família Ulises" del TBO allà pels anys cinquanta, una persona metòdica i molt detallista que sabia expressar amb els seus dibuixos tot el que ocorria a la societat d'aquell temps. 

Aquest gran dibuixant nascut el 1890, no només va saber plasmar les vivències d'aquesta família acomodada que en certa manera el va fer famós, sinó que també va dedicar nombroses historietes al món dels bolets. 

Els seus dibuixos a part del TBO, han il·lustrat a través dels anys importants llibres de tota mena de contingut, potser un dels que es podria destacar és el llibre de botànica "Plantas medicinales - El dioscórides renovado", de Pius Font i Quer, edició de 1980, on entre la sobrietat del tema de les seves pàgines hi trobarem també un parell d'historietes de la "Família Ulises" relacionada amb el tema dels bolets.

A part d'això, Benejam també va dibuixar historietes fent referència als boletaires i el seu món, una d'elles és aquesta que reprodueixo a sota amb autorització de Ediciones B, i que considero una de les millors.