JAUME CARLES

Jaume Carles i Font Neix a Mataró (Barcelona). Immergit pels costums i tradicions d’una infantesa en una vida rural, des de ben jove mostra especial interès pels bolets. Aquesta afició el porta a esbrinar tot sobre els fongs.

L’any 1978 realitza el seu primer treball sobre els fongs macroscòpics de la comarca del Maresme, on l’any 1982 publica el resultat dels seus primers estudis en el llibre "Els bolets del Maresme", el qual conté làmines dibuixades i acolorides per l’autor.

Informàtic de professió, combina els estudis micològics amb el seu treball quotidià, així l’any 1988 publica "Anem a buscar bolets", que fa recull de tots els aspectes dels fongs superiors més comuns (comestibilitat, morfologia, hàbitat), on inclou un extens capítol detallat sobre les principals intoxicacions causades per fongs.

S’introdueix també en el món de la cuina amb el llibre "Cuinem els bolets" (1989), que en un primer assaig recull nombroses receptes de la cuina popular dels bolets d’arreu de Catalunya.

El mateix any, junt amb el seu company Fermí Roca, proposa el descobriment d’una nova espècie de fong trobada al Maresme, Clitocybe maresma Carles-Roca, que es caracteritza per tenir el peu completament pla.

En 2002, publica "La cuina tradicional dels bolets", una selecció  més exhaustiva de receptes de la cuina tradicional catalana dels bolets, on els secrets gastronòmics de l’àvia i les mestresses de casa es troben reflectides en aquest llibre.

En 2004 publica "Recetas tradicionales con setas", Edició en castellà del llibre La cuina tradicional dels bolets, un recull les millors receptes gastronòmiques casolanes de les diferents espècies de bolets comestibles que es crien als nostres boscos. 

En 2006 publica "Àpats de fonda", un recull de receptes originàries que formen part d’una tradició històrica de les fondes de Catalunya, en les quals han intervingut diverses generacions i que van ser recuperades per l’autor.

En 2014 publica "La cuina tradicional dels bolets" edició de butxaca, un recull les fórmules casolanes tradicionals de la cuina rural dels nostres avis, molt senzilles de preparar. 

Continuant la seva tasca de la divulgació dels fongs, realitza exposicions de bolets en obra viva, al llarg dels municipis del Maresme, col·labora en diversos programes divulgatius a la ràdio i també a la TV.